glimtar från sistone

Fantiserar om nästa lägenhet och hoppas att jag lyckas få en som jag kan måla och inte måste bo i nåt litet rum med ful tapet. Dreglar över bilder på Luke Edward Halls hem och ser fina färgkombinationer överallt. Till exempel mina naglar och byxor häromdagen. Och nu verkar Luke Edward Hall och hans kille Duncan Campbell ha köpt ett himla hus på den engelska landsbygden?! Dreglar över deras instagram stories.


Var i Lisas mammas radhus i Farsta strand en kväll och grillade. Drack strawberry daiquiri och skålade för Norges nationaldag i bubbel. Kändes mycket som försommar. Älskar hur en kan klä sig denna årstid. Satt i kvällssolen och skar upp tomater till en sallad och frös inte fast jag hade linneblus och ingen jacka.

En morgon när det också var varmt åt jag frukost på en solig balkong. Alltid kul att äta frukost hos andra för då kan en till exempel få fil med jordgubbssmak och frukostflingor och njuta extra mycket bara för att det är något en aldrig skulle äta hemma.

Efter att ha städat upp efter hemmafesten lät jag ballonggirlangerna vara kvar i taket. Åtminstone tills jag fyller år på riktigt får de vara där. Och tills den underliga efter-fest-lukten (inte efterfestlukten) försvunnit från lägenheten.

förvägsfiret


Om ett par veckor fyller jag år och när terminen är slut är jag klar med min fil. kand. i litteraturvetenskap, så igår bjöd jag hit folk jag gillar för att fira. Viktor, Lisa, Fabbe, Harry och John kom först för att ha vinprovning och äta pasta. Så mysig upptakt till hemmafest tycker jag, att samlas några stycken och prova viner och äta middag. Vi hade alla köpt varsin flaska rött av en viss druvsort och jämförde sedan pinot noir, nebbiolo, merlot, tempranillo, cabernet sauvignon och syrah. Sade saker som "Men vad är det den här doftar? Typ golv? Damm?" "Luktar den inte typ lite parkeringsplats?" "Ja! Typ sten eller asfaltsdamm? På ett bra sätt." Innan vi ätit upp pastan började fler droppa in, och ganska snart fylldes min lägenhet upp med folk.


Jag hade lämnat kameran framme på vardagsrumsbordet och det var så himla mysigt att kolla igenom den imorse. Hur fin är inte denna bilden på Savannah, Ellen, Vera, Maja och Hampus?


Jag hade på mig byxdressen jag köpte till studenten och inte burit sedan dess och nu är det rödvinsfläckar på konstiga ställen, men det gör ingenting.


Jag älskar att ha fest. Att blanda umgängeskretsar. Den sortens hemtrevliga trängsel som blir när en är 30 pers i en lägenhet på 45 kvadrat. Någon tar med sig en vän jag inte träffat förut som passar jättebra in i gänget med någon jag sommarjobbat med och någon från högstadiet. Mitt värdinnehjärta blir varmt.


varför jag blir uppspelt av grekisk mytologi (eller En feministisk läsning av Hesiodos och varför Athena var ämnad att störta patriarkatet)

Jag, uppspelt över grekisk mytologi, balanserandes en kursbok på huvudet.
 
Instinktivt vill jag börja den här texten med en brasklapp. Understryka att jag inte överhuvudtaget är någon expert när det kommer till grekisk mytologi. Men så påminns jag om vad killen jag träffar sa för några veckor sedan - att om jag hade varit en genomsnittlig snubbe så hade jag inte haft några som helst betänkligheter när det kommer till att prata självsäkert och utläggande om saker som jag inte doktorerat i. Jag vill tillstå att jag har bättre koll än den genomsnittliga snubben åtminstone, så nu känner jag mig nödgad att dela med mig av detta för jag fick inte nog med utrymme i hemtentan på min halvtidskurs.
 
Sedan tonåren har jag kroniska genuslinser på mig när jag konsumerar kultur. Och alltså. Den grekiska mytologin är fascinerande. Den är otroligt misogyn men rymmer samtidigt SÅ mycket kvinnoemanciptorisk potential. Jag skulle rentav vilja hävda att den rymmer en hemlig plan på att störta patriarkatet.
 
Alla de bevarade antika texterna (som jag har kommit i kontakt med) är skrivna av män. I ett oerhört patriarkalt samhälle. Kvinnor räknades inte som medborgare i den antika stadsstaten och det finns till och med en forskare som kallat antikens Aten för en ”fallokrati” för att samhället var så centrerat kring den erigerade penisen (forskaren heter Eva Keuls och har skrivit en bok som heter "The Reign of the Phallus"). Följaktligen är de mytologiska berättelserna genomsyrade av kvinnofientlighet. Det finns mycket jag skulle kunna skriva om när det kommer till hur kvinnor behandlas i de mytologiska berättelserna där våldtäkt inte får konsekvenser för förövaren men däremot är förödande för våldtäktsoffret, där män beter sig hänsynslöst och där kvinnor vänder sig mot varandra hellre än att ifrågasätta den manliga hegemonin. Det är som verklighetens patriarkat på speed. Men det är inte det jag ska skriva om nu. För nu kommer vi till det roliga, som jag undrar om männen ens lade märke till trots att det står mellan deras egenhändigt nedtecknande rader, och som jag inte kan låta bli att fantisera om spelade en betydande roll för antikens verkliga kvinnor (för det vi inte kan veta något om kan vi ju fantisera kring).
 
En av de äldsta bevarade texterna som behandlar mytologin är Theogonin av Hesiodos, och är från runt 700 fvt. Där redogör han bland annat för gudinnan Athenas tillkomst. Hennes far är Zeus, superpatriarken. Han hade gjort titanen Metis (”visheten”) gravid, men fick höra att hon var ämnad att föda två barn:
 
"Ty Metis var ämnad att föda två exceptionellt visa barn: först stålögda jungfrun Athena, Tritogeneia, jämlike med sin far när det kommer till styrka och visdom, sedan en son med ett våldsamt lynne som skulle komma att regera över såväl gudar som människor" (Theogonin 893-898)
 
För att inte riskera att bli utmanad om rollen som den störste guden så svalde Zeus Metis. Japp. Symboliskt sett gjorde han i och med denna handling visheten till en del av sig själv. Som ett resultat av detta föddes Athena så småningom ur Zeus huvud som klyvts med en yxa så att hon kunde hoppa ut, färdigklädd i rustning och enligt vissa med ett redigt stridstjut. (Zeus bara stängde sitt huvud igen och var helt ok, om ni undrade). Athena beskrivs av Hesiodos som jämlik i styrka med Zeus, vilket i sig är anmärkningsvärt. Hon beskrivs även i de mytologiska berättelserna som maskulin på många sätt, och då hon även är krigets gudinna tycks hon ha tagit över den rollen från sin ofödde bror. Överlag tycks beskrivningen av denne bror stämma väl överens med hur Athena framställs. På samma sätt som Zeus svalde Metis och gjorde henne till en del av sig själv så undrar jag om inte Athena gjort sin ofödde bror till en del av sig själv (för att rädda dem båda efter att Zeus svalt deras mor?) och på så vis tagit till sig hans egenskaper. Är inte Athena då även ämnad att störta Zeus och ta över som härskare över gudar och människor? Det verkar onekligen så. Men det förstod väl inte Hesiodos eftersom en kvinna inte kan tänkas störta en man.
 
Det förvånar mig att detta inte är något som tas upp i de antika källor som finns att tillgå, men det kanske inte heller är så underligt med tanke på att de som fört berättelserna vidare till oss är män och åter män. I berättelserna som bevarats till vår tid tar Athena aldrig över makten. Uppfostrad i det patriarkala samhället är hon blind för sin egen potential. Hon förstår inte själv att hon är ämnad att störta Zeus. Men jag vill tro att det fanns versioner av berättelserna om Athena som såg helt annorlunda ut än de vi kunnat ta del av.
 
Superpatriarken Zeus, är inte han en ypperlig symbol för patriarkatet självt? Ur vilket kvinnan spränger sig fram med ett krigstjut, ämnad att störta densamme. Jodå, jag tror det.

frukost och fantasier om framtida pelargonarrangemang

Vardagen pågår. Jag tänker ibland när tunnelbanan rullar över skanstullsbron att Stockholm har förlorat det romantiska skimmer jag brukat kunna applicera på tillvaron här. Allt är plötsligt välbekant på ett platt och avmystifierat sätt istället för på ett sätt som gör att jag känner hur jag tillhör. Kanske blir det så när en är mentalt inställd på att flytta, för att dämpa stöten och göra det hela lättare. Eller så blir det helt enkelt så ibland oavsett när en levt någonstans i år och dar. Med det sagt är inte tillvaron så hemsk, och jag lär ju se tillbaks på den med saknad.


Lördagen den 11 maj firade jag och Mathilda Lisas födelsedag i efterskott. Vi åt brunch på String, där jag knappt hänger längre men däremot spenderade ungefär all min lediga tid på under gymnasieåren. Sedan jag var där sist har det blivit dyrare och kaffe ingick inte längre i priset för frukostbuffén, så den gnälliga tanten i mig tänkte att det minsann är nya tider nu. Däremot är det ju det bästa som finns att äta sen och lång frukost med vänner. Det är något med frukostar. Efteråt strosade vi på ett sätt jag inte haft ro att göra på länge. Kikade in på Stadsmissionen, njöt av att det ändå är vår i luften trots att temperaturen sällan letar sig långt över 10-gradersstrecket. Jag köpte honung på bondens marknad, fast de som sålde den verkade otroligt trötta på allt.


Jag och Lisa begav oss sedan till Bergianska trädgården. Så estetiskt tilltalande plats. Och vägen dit förbi koloniträdgårdarna och över roslagsbanan är otroligt vacker på våren, det går inte att säga annat. Sa till Lisa att "jag kolar av!".


Började fantisera om framtida trädgårdar eller uteplatser med stora stora krukor prunkandes av pelargoner.

Efter växthusvandrandet satte vi oss vid vattnet ett slag för att vakna till efter den kvava luften i huset med näckrosor. Lisa var bakis och jag började känna i huvudet att veckan varit intensiv och att jag under natten vaknat ett antal gånger för att vända mig i sängen och byta plats från lilla till stora sked och sen tillbaks. Skedandet var värt all trötthet i världen, såklart, men på väg hem från Bergianska var både jag och Lisa så slut att vi missade att gå av i Slussen där vi skulle byta tåg. Efter en vända hem för middag och en skvätt vin som var över från kvällen innan återvände dock lite av livet till mig och jag begav mig ut igen för att träffa Maja på Carmen. Vila kan en göra nån annan gång.

den emancipatoriska sommaren

Jag förbereder mig mentalt för sommaren. Tänker på förra. Hur bra den var, sommaren 2018. Över den låg en känsla av undantagstillstånd. Det hade varit värmebölja sedan slutet av april. Undantagstillståndet höll i sig in i augusti både emotionellt och vädermässigt och sommaren var så härlig så härlig. Den gick i vänskapens och emancipationens tecken.
 
Midsommarafton var ungefär den enda svala dagen. Tog på mig underställ och åkte till Skå Festplats med Jonna och hennes gäng.
 
Lyssnade på band i cirkustält med gulaktigt ljus genom tältduken, drack öl ur stora plastglas, åt vegokorv, dansade på dansbanan sent på natten och jag var glad.
 
I början av juli bilade jag och Lisa till Öland för att hänga med Mathilda. Åt mat på altan och badade i havet och var väldigt ifred för att vara på en så vacker plats. Sen fick vi dessutom med oss Mathilda hem till Stockholm igen vilket var fint.
 
I Stockholm var en utomhus nästan hela tiden. Jag hängde i Humlegården där Gnem hade hejdåpicknick innan han for till Sydamerika. Och var glad att ha Mathilda tillbaks.
 
Drack vin i morgonrock på gubbängsfältet.
 
Jag och Jonna åkte till Alicante och det var min första solresa på år och dar. Njöt så mycket. Fotade med engångskamera för att slippa ha med telefonen ut. Klockan slutade spela roll.
 
Åt långa härliga frukostar på pation där airconditionen droppade och bildade små rännilar över golvet, och där grannarnas vardagsliv pågick innanför de öppna fönstren och balkongdörrarna ovanför oss.
 
Solade topless och hoppade i saltvattensvågor och läste bok efter bok. Jag läste bland annat Rich Boy. Åt saftig frukt som blivit varm av solen på stranden och droppade som en aircondotioner ner över armar och haka men det gjorde ju inget för det klibbiga försvann i havet.
 
På kvällarna gick vi ut och åt middag och drack sangria och pratade om kärlek och sånt.
 
Mot slutet av sommaren åkte jag till Haparanda och där var det också varmt men svala vindar började ändå rulla in över Norrbotten och känslan av undantagstillstånd började rinna av mig med den sista svetten. Hängde med mamma och mormor på stränder som var helt olika de i Alicante, men på ett hemtrevligt sätt. Drack kaffe ur termos och åt hembakta bullar. Fortsatte läsa böcker. Kollade på säsongens sista Sommar med Ernst.
 
I slutet av augusti åkte jag, Lisa, Mathilda, Hanna, John och Fabbe till Tyresta nationalpark. Gick till Årsjön, och när vi kom fram var vi svettiga under jackor och ryggsäckar och krånglade av oss allt och kastade oss i vattnet som börjat svalna lite lite efter den tropiska högsommaren men som fortfarande var vänligt mot kroppen. Satte sedan upp tält, letade pinnar att tälja till grillspett, hämtade ved och gjorde upp brasa. Äntligen hade det regnat tillräckligt för att eldningsförbudet kunnat upphöra och vi kunde grilla korv utan att sätta eld på skogen. Men vi hade vattenhinken redo bredvid brasan. Utifall att. Satt uppe tills det enda ljuset som fanns var det från brasan och vi behövde lysa oss fram med mobiltelefonerna när vi skulle kissa.

upptakten till en emotionell härva

För en vecka sedan ställde jag ut ett palettblad och min kinkiga passionsblomma på balkongen och Mathilda och Lisa kom hit på fredagseftermiddagen för att sitta och dricka bubbel i solen där ute innan den försvann in bakom huset på andra sidan Lördagsvägen. Det kändes som försommar. Nu står palettbladet inomhus igen, bara litegrann ivägen, och väntar på nästa värmebölja, eller åtminstone på att det ska sluta vara minusgrader om nätterna. När träden blommar men yllerocken åker på känner jag mig lite snuvad på våren. Men tänker också när det regnar att det är bra, allt kommer brinna upp annars och grundvattnet ta slut. Springer in i de blommande träden och doppar näsan i de välluktande klasarna och struntar i hur dum jag kanske ser ut för våren har gått så fort och jag känner att jag måste hinna lukta på den innan den är slut. Ser på min lägenhet med nostalgi i blicken för att jag vet att jag sannolikt lämnar den om några månader. Och är rädd för det antiklimax som uppstår om jag inte kommer in på utbildningen och jag får lov att bo kvar här trots allt. Är lika rädd för att faktiskt komma in och flytta någonstans där jag inte vet hur saker funkar och där jag inte känner någon. Påminner mig själv om att det är hela poängen, att jag ska utmana mig själv. Hjälp, livet. Samtidigt ränner livet på här i Stockholm som om planen inte alls vore flytt. Råkade gå och bli lite kär och det är ju både härligt och dumt för jag ser ju hela tiden ett slutdatum, men kanske gör det att jag vågar leva ännu lite mer i nuet. Jag vill att de sista månaderna i Stockholm ska vara ett crescendo efter det interludium det känns som om jag levat i sedan augusti förra året. Slutet lär bli en emotionell härva, men låt det vara så då. Och kommer jag inte in på utbildningen, då får jag hitta på någonting annat. Och bo kvar en stund till i lägenheten.

RSS 2.0