återkomsten

Hejhejhej! Igår kväll kom jag hem till Stockholm igen. Berlin känns fortfarande mer verkligt och normalt än Stockholm. Jag hade kunnat skriva att det är knäppt att allt är som vanligt här hemma trots att jag varit borta i nästan tre månader, men det hade varit en lögn. Det är inte alls som vanligt. Hallen och ena sovrummet håller på att tapetseras så det är mer eller mindre kaos här hemma, jag är gladare än vanligt och för första gången sedan jag var sex år har jag inga studier gående.
 
Idag ska jag försöka fixa lite viktigheter, och ikväll åker jag till Herr Nilson i Södertälje. Sedan är hela helgen ganska så fullproppad med roliga planer.

berlinguide

Efter tre sommarsemestrar och en vårvinter i Berlin känns det på sin plats med en liten berlinguide. Bör nämnas att de flesta ställen jag tipsar om ligger i Prenzlauer Berg och nordöstra Mitte eftersom det är där jag bott.

Guiden är indelad i fem kategorier:
Fika och frukost - Bra ställen att äta frukost eller fika på.
Äta - Snabbmatshak och restauranger.
Shoppa - Ställen som jag tycker om, där de säljer saker som inte är mat.
Barer - Lite jazzställen och lite andra ställen.
Annat - Helt enkelt trevliga saker att göra och ställen att besöka.

Mycket ställen med andra ord. Men inte några klubbställen, för jag är varken gjord för nattlivstiderna i denna stad (folk går ut klockan tre på morgonen och hem klockan nio ungefär, eller några dygn senare) eller en särskilt klubbkär person.

Alltså:
 

Fika och frukost


Café Fleury
Weinbergsweg 20, Mitte
Franskinspirerat café som har utsökt frukost och en jättemysig uteservering där en kan sitta varma sommarförmiddagar och ladda upp inför dagen.

Katz & Maus
Weinbergsweg 1A, Mitte
Här får du frukostbuffe för ynka 5 euro! Den serveras fram till klockan ett på eftermiddagen, och sedan behöver en knappt äta något mer den dagen eftersom en blir så mätt. Stället hör till ett vandrarhem och är inte supermysigt, men avslappnat och fullt med mat.


Hilde
Metzer Straβe 22, Prenzlauer Berg
Här har jag suttit en hel del och pluggat. De har bra bord och väggarna är fulla med små tavlor och stringhyllor. I fönstren står massor med böcker. Kaffet är gott, och de serverar hemgjort te med honung, lime, ingefära och mynta. Även här har de god frukost i olika storlek och pris. En kan få alltifrån några rostmackor med smör, sylt och lite frukt till en alldeles fantastisk frukost med hembakt bröd, massa olika sorters ost, smör, mjukost, marmelad och grönsaker. Värt att lägga lite pengar på om en har råd.Café Blaumond
Immanuelkirchstraβe 3, Prenzlauer Berg
Ett lugnt litet café med fint fönster mot gatan, klassiska caféstolar och bra priser. Även en del veganska alternativ.

Kaffe
Immanuelkirchstraβe 6, Prenzlauer Berg
Mysigt fik med massa små stolar och bord huller om buller. De har en hel del glutenfritt.
 
 
Äta


Neta - Mexican Street Food
Weinbergsweg 5, Mitte
En får kombinera själv och välja burrito/taco/sallad osv och sedan innehåll. Jag rekommenderar dock att, ifall en äter vegetarisk taco, välja bönor istället för sötpotatis, eller i alla fall inte ha sötpotatis i alla. Det blir så himla sött till slut. Men annars - supergott. Bra guacamole.

Aapka
Kastanienallee 50, Mitte/Prenzlauer Berg
Indisk restaurang med världens godaste Malai Kofta. Har tagit den varje gång jag ätit där, så kan inte tala för det andra på menyn. Naanbrödet är i alla fall gott (och stort!). Efterrätterna kan en däremot hoppa över. De har happy hour fram till 22. Är det sommar så rekommenderar jag att sitta ute, för inredningen är inte den allra mysigaste.

Bistro Street Food
Weinbergsweg 27, Mitte
Här får du jättegod halloumidöner.

Vego Foodworld
Lychener Straβe 63, Prenzlauer Berg
Det här är ett snabbmatställe där allt är vegetariskt eller veganskt och helt okej billigt. Jag har ätit deras cheeseburgare med sojaost och den var jättegod. Pommes friten är dessutom helt fantastiska.
 

Si An
Rykestraße 36, Prenzlauer Berg
Vietnamesisk restaurang med helt fantastisk mat till rimligt pris! Tofuburgaren är dödsgod, men sötpotatischipsen jag beställde till var lite överflödiga.
 
Umami
Knaackstraße 16, Prenzlauer Berg
Asiatisk restaurang med både bra priser, mysig atmosför och utsökt mat.

 
Trattoria del Corso
Hauptstraβe 70, Schöneberg
Jättegod italiensk mat till inte alls särskilt höga priser. Vinglasen var dessutom generöst tilltagna vilket är sympatiskt tycker jag.

Angry Chicken
Oranienstraβe 16, Kreuzberg
Är lite kluven till denna rekommendation. Jag åt deras "happy vegan burger" (som till skillnad från deras "angry vegan" inte skulle vara dödsstark) och den smakade alldeles fantastiskt MEN den innehöll någonting med wasabi, en dressing tror jag, som gjorde att det emellanåt exploderade en fruktansvärd smärta i min nacke och min näsa. Japp. Det var inte så behagligt. Kanske går det att beställa utan wasabidressingen, och då skulle den nog varit hur god som helst. Och vissa gillar ju starkt. Varning dock för att det inte SMAKAR starkt utan SMÄRTAR.

Ziervogel's Kult-Curry
Schönhauser Allee 20, Prenzlauer Berg
Här finns god curruwurst och både vegetariskt och veganskt alternativ. Yay.


ShoppaKastanienallee, Mitte/Prenzlauer Berg
Den här gatan är väldigt trevlig att promenera längs och fullproppad med små mysiga affärer. Prylar, kläder, böcker (tyvärr mest på tyska), pappersbutiker (varav en får en egen punkt här nedanför), en affär med massa konstmaterial med mera med mera. Det finns även massa små ställen att äta på längs hela gatan. Nämnas bör kapitalismushuset som är en attraktion i sig. Jag tror att det är något slags kollektivhus, och nedanför finns en politisk bokhandel och ett vänsterorienterat café som heter Morgenrot. Går du längs Kanstanienallee är detta hus svårt att missa.

Papier Concept

Kastanienallee 90, Prenzlauer Berg
Den här pappersaffären är en av mina favoritplatser i Berlin. Tyvärr är det lite för dyrt för att en ska kunna köpa på sig hela utbudet vilket i alla fall jag helst skulle vilja. Lite gömt bland andra pappers- och bokaffärer och bakom vykortshållare ligger den lilla lokalen fullproppad med brevpapper, fina askar, skrivböcker, pennor, ännu mer skrivböcker och bara papper papper papper. Allt är jättefint. De har även vykort med modebilder från ddr-kataloger på 60- och 70-talet.Flohmarkt am Mauerpark
Bernauer straβe 63-64, Mitte
Varje söndag är det marknad i Mauerpark. Där finns oändligt med prylar och hantverk och mat och kläder och ännu mer prylar.

Colours
Bergmannstraβe 102, Kreuzberg
Här kan en köpa second hand- och vintagekläder med kilopris. Stället ligger lite gömt på en innergård och in genom en port och upp för en trappa.

 
Discover Prints
Weinbergsweg 2, Mitte
Här säljs prints i alla möjliga storlekar och med oändliga mängder motiv. En kan gå runt och bläddra hur länge som helst bland gamla kartor, växter, djur, teknik, rymd, anatomi osv osv.

Saint George's English Bookshop
Wörther straβe 27, Prenzlauer Berg
Ett antikvariat med böcker på engelska. Här kan en gå runt länge trots att affären är ganska liten. Blir en trött i huvudet av alla böcker kan en sätta sig och vila en stund i soffan som finns där inne.


Barer


B-flat - Acoustic Music & Jazz Club
Rosenthaler straβe 13, Mitte
Jazzklubb där en får trängas och om en har tur och ögonen på skaft kan få plats vid ett bord framme vid scenen.
 
Zosch
Tucholskystrasse 30, Mitte
Också ett jazzställe! När en kommer in ser det ut som vilken bar som helst, men går du ner för en trappa och genom ett rum med typ ett hockeyspel så befinner du dig i en jazzdröm. Baren har bra priser och lokalen är mysig.

Bar 3
Weydingerstraβe 20, Mitte
Trång, lite rökig bar med hög musik och trevlig atmosfär. Sittplatser finns inte många, så en får vara beredd att stå upp, och att behöva stå nära varandra för att kunna prata. Men. Som sagt. Jättemysigt ställe. Dessutom kostar ett glas rött bara 2,5 euro.

Scotch & Sofa
Kollwitzstraβe 18, Prenzlauer Berg
Mysig bar där en får en skål med snacks och drinkarna är jättegoda om än inte superduperbilliga.

Yesterday
Metzer straβe 2, Prenzlauer Berg
Här spelar de all möjlig musik, alltifrån gamla klassiker till 90- och 00-hits som "Blue Da Ba Dee". Väldigt rökigt.


Mein Haus am See
Torstraβe 125, Mitte
Den här baren är café på dagen och då är den lite som Café String fast fylld med vuxna istället för gymnasieungdomar. På kvällen är de slitna och udda fåtöljerna och sofforna, och trappan, ockuperade av unga "hippa" människor. Här inne får en inte röka vilket är skönt.

Madame Claude
Lübbener straβe, Kreuzberg
På Madame Claude är det musikquiz varje onsdag, och som jag förstått det ofta livemusik de andra dagarna.


AnnatKino Babylon
Rosa-Luxemburg-Straβe 30, Mitte
Biosalongen är från 1929 och visar odubbade filmer på dagen. Det bästa är dock att de varje lördag vid midnatt visar gamla stumfilmer helt gratis! Filmen ackompanjeras av en gammal orgel som står i salongen. Jag har svårt att tänka mig någonting bättre än att sitta mitt i natten och titta på stumfilm medan en äter popcorn ur papperspåse och dricker öl.

 
East Side Gallery
Mühlenstraβe, Friedrichshain
Det här kanske är onödigt att tipsa om, men jag gör det ändå. Längs floden Spree står en bevarad del av berlinmuren kvar, täckt med graffiti av olika konstnärer.
 
 
Friedhof St. Marien- und St. Nikolai-Friedhof I
Prenzlauer Allee 1, Prenzlauer Berg
Det här är en kyrkogård som ligger mitt bland omysiga bilvägar skyddad av en mur. Gravarna är gamla och många är igenvuxna. Platsen har en känsla av förfall över sig och är underbar att promenera i. På dagen.

DDR Museum
Karl-Liebknecht-Straβe 1
Om en är intresserad av östberlin och hela ddr-historien så är det här ett eminent museum. De visar upp formgivning, kläder, film och tidningar från perioden och tar upp både bra och dåliga aspekter med DDR. Dock tror jag att syftet med museet delvis är att avskräcka. Skönt är att det är såpass litet att en inte dör innan en kommit halvvägs.
 

Volkspark Friedrichshain
En park där det är fint att promenera eller sitta i solen på uteserveringen vid kiosken som finns. Där finns en restaurang också, men den har jag inte ätit på.

Weinbergspark
Mindre park som är perfekt för picknick. Finns även två fotoautomater i närheten - en vid restaurangen i parken och en på Veteranenstraβe längs parkens ena sida.

näst sista berlindagen med körsbärsblom och grünkernburger


Idag är min näst sista heldag i Berlin innan jag flyttar hem igen. Jag vet att jag ältar det här med att jag snart ska hem, men jag kan inte riktigt smälta det. Två och en halv månad har gått så sanslöst fort, och min "göra-någonting-efter-studenten"-period i form av berlinvistelse är nu plötsligt ÖVER. Eller om två dagar för att vara exakt. Och absolut, det har varit givande och utvecklande och allt möjligt. Så som saker är. Men vad i helskotta ska jag göra av mig nu?
 

Jag vaknade senare imorse än vad jag hade tänkt mig. Litegrann skyller jag på att det blivit sommartid, men jag har den senaste veckan lyckats förkjuta mitt dygn även utan hjälp från klockomställning. Igår kväll låg jag vaken utan att kunna somna, och började googla på ställen i närheten med bra vegoburgare. Så som en gör. Eller nåt. Någon gång efter tolv idag var jag i alla fall redo att bege mig ut i den femton (!) grader varma luften. Jag tog med min bok till en av mina favoritparker och slog mig ner på en bänk i solen. Utan jacka. Har ni hört på maken.

Under eftermiddagen mulnade det på och jag promenerade hemåt. Planen var dock att äta en tidig middag på ett av hamburgerhaken jag googlat fram under natten, så efter inte alltför lång tid tog jag mig ut igen.
 

Jag beställde en "grünkernburger", som så vitt jag förstått det består av något slags frö eller sädesslag. Gott i alla fall. Däremot påmindes jag på hemvägen om den där unkna lukten en får på händerna när en ätit skräpmat, som liksom inte vill försvinna hur mycket en än tvättar händerna. Jag vet inte om det är frityren, det där typiska hamburgerbrödet eller något helt annat som gör det, men så otroligt störande.


vårinsupande, bokläsande och åkahemfunderande


Tretton grader och sol omhuldar Berlin idag, och jag fick ta av mig jackan när jag var ute och gick. Jag försöker insupa så mycket vår jag bara kan, så att min kropp kanske till slut kan skaka av sig vintern och tina. Idag var första dagen som jag inte bar långkalsonger eller hade stickad tröja under mockajackan, och det mina vänner är om något ett gott tecken.


När fötterna började göra lite ont i mina ännu inte helt ingådda skor så slog jag mig ner med ryggen mot en trädstam och läste. Just nu läser jag en bok av P.G. Wodehouse, och den är sådär lagom lättsamt underhållande. Små korta episoder om unga överklassmän i början av 1900-talet som råkar ut för allehanda konstigheter. Egentligen håller jag för närvarande på att läsa "Den allvarsamma leken", men jag insåg igår kväll att den inte skulle räcka tills jag åker hem. Följaktligen lade jag den åt sidan för några dagar och plockade "Young Men in Spats" från bokhyllan.


Det går knappt att beskriva hur mycket vår det var i Volkspark Friedrichshain. Tårpilarna hade börjat knoppa, änder bokstavligen plaskade omkring i dammen, barn vaggade omkring på gräsmattan, folk låg på filtar och pussades och någon solade benen. Så småningom hamnade mitt träd i skugga och jag gick hemåt, förbi affären och handlade fetaost.


Sedan satte jag mig på balkongen med en kopp kaffe och fortsatte att läsa.

Nu har solen försvunnit in bakom husen på andra sidan vägen och jag har retirerat in i vardagsrummet. I natt ska jag på stumfilm igen. Det blir den sista stumfilmsbion för denna berlinvistelse, för på onsdag flyttar jag tillbaks till Stockholm efter nästan tre månader i denna stad. Inför det har jag blandade känslor. Å ena sidan kommer jag sakna de människor jag lärt känna här, att bo själv, mina långa frukostar, alla vackra husfasader, att kunna köpa en flaska vin för två euro, ledigheten och den nästan totala friheten. Å andra sidan: svenskt lösgodis, middagar med mamma och pappa, Herr Nilson, alla mina vänner som jag inte träffat på evigheter, tillgång till hela min garderob, tryggheten som nära relationer ger och inte minst STOCKHOLMSVÅREN. Men först har jag några dagar av berlinvår, sovmorgnar och bokläsande att njuta av.

utställning, brevskrivande och vin


Såhär fint var det i Berlin igår när jag skickat in min sista tenta och alltså var färdig med båda kurserna. För att fira begav jag mig ut och mot ett galleri för att se en utställning med Cindy Sherman. Det var en ganska lång promenad till galleriet, men solen tittade fram mellan molnen så det gjorde absolut ingenting.


Det var en lagom stor lokal, och på övervåningen fanns ett kuriosakabinett med massvis av gamla prylar och konstverk. I taket hängde en uppstoppad alligator från något annat århundrade. Jag spenderade följaktligen ganska lång tid där, och njöt fullkomligt av att vara ledig.


På hemvägen smet jag in på ett café och drack en kopp te medan jag skrev ett långt brev till en försummad brevvän.


När jag var hemma igen lagade jag pasta med tomatsås, tittade på ett avsnitt Poirot och var allmänt tillfreds. Klockan åtta lämnade jag lägenheten igen och promenerade mot Rosenthaler Platz för att möta upp Linnea. Vi ägnade sedan kvällen åt att dricka vin, prata kärlek och relationer och lögner, äta halloumidöner och avslutade med att dricka halvdyr gin tonic på högljudd bar.


regnig förmiddag och firande av färdig hemtenta


God morgon. Jag har suttit i sängen hela morgonen och växlat mellan en seminariechatt och uppdateringar om vad som händer i Bryssel. Snart ska jag dock äta frukost och göra det bästa av den här dagen. Igår hann jag faktiskt med en hel del! Till exempel ta bilden ovan, gå till Primark och handla fjorton par strumpor att ersätta alla mina gamla håliga med, skriva klart en av tentorna (!!!) och äta på italiensk restaurang.


Det här var min utsikt när jag satt och skrev tenta under eftermiddagen. Det regnade utanför den franska balkongdörren, och blåste så att träden på kyrkogården nedanför gungade. När jag äntligen skrivit klart tentan blev jag alldeles ställd. På något sätt har jag lyckats ickeprokrastinera såpass mycket att det hela faktiskt blev skrivet. Uppspelt skrev jag till Isabelle och Linnea för att dela med mig av min fantastiska prestation (haha), och de föreslog att jag skulle följa med och äta italienskt för att fira. "Ja!" svarade jag såklart, för det finns ju typ inget godare än italiensk mat.


Så när det kvällnades tog jag tunnelbanan till Innsbrucker Platz...


...Och hem till Linnea och Isabelle och KATTEN. Vi satt i sängen och drack vin och pratade om övernaturliga saker, och om att åka hem efter att ha skapat sig ett litet liv i den här staden.


Alltså katter <3 Något av det jag saknar mest med hemma, att bo med katt. På grund av hunger blev vi till slut tvungna att lämna lägenheten och katten och gå till restaurangen.
 

Alla ställen som serverar gratis bröd innan en får maten är bra ställen.

När vår middag väl kom in var det som vanligt fotopaus. Och alltså GUD VAD GOTT. Mellan tuggorna diskuterade vi skolgång, hur vi var i mellanstadiet och hur våra klasser och skolor var, familj, det sjuka i att en själv skulle kunna bli mamma och att ens föräldrar hade ett liv innan en själv fanns. När klockan närmade sig elva åkte jag hemåt, proppmätt och nöjd.

osynk

Igår var jag och min kropp fullkomligt ur balans. Allt var i osynk, och den simpla aktiviteten att handla mat blev en utmaning. Jag var så otroligt tankspridd. Glömde lägga upp mina varor på rullbandet, glömde påse, glömde göra så som en ska i Tyskland och packa varorna innan en betalar för att allt går så himla fort. Jag fick i alla fall med mig alla mina inköp från affären till slut. Jag var rejält osugen på mat, så middagen blev vindruvor, tre morötter och en 100 grams chokladkaka. Vissa dagar är sådär, och en får helt enkelt anpassa sig. På kvällen kände jag hur det började värka i kroppen och hur mina ögon knappt orkade hålla sig öppna, och var tvungen att skriva till Isabelle och Linnea för att ställa in den planerade stumfilmsbion och gå och lägga mig. Vaknade idag efter att ha sovit i gissningsvis elva timmar, och är glad att det är söndag för då är det liksom okej att inte lämna lägenheten. I synnerhet om det regnar, vilket yr.no säger att det ska göra idag.

Saker jag tänker att jag kan göra om det passar sig men annars låta bli:
Tvätta lakan och handdukar
Skriva
Läsa i en kursbok om vitt-och-fräscht-idealet
Skriva på tenta
Lyssna på podd
Yoga
Skriva dagbok

frukost som blev till promenad som blev till planer

Jag sitter uppkrupen i soffan, lyssnar på Nico och skjuter upp tentaskrivandet. Snart ska jag i alla fall ta tag i det (ja, Siri, det ska jag) för att sedan kunna njuta av en ledig kväll. Att det ska vara så svårt med självdisciplin.


I morse/i förmiddags klockan halv elva sprang jag nerför trapporna och ut i den kompakt grå berlinfredagen. Jag skulle äta frukost på ett av mina favoritställen i den här staden, som serverar en gedigen frukostbuffé för enbart fem euro! Dessutom var mitt frukostsällskap Linnea och Isabelle, två andra berlinfavoriter, så jag var pepp.


Vi fyllde tallrikarna flera gånger om med frukt, ljummen baguette, ost, grönsaker och våfflor med nutella, åt yoghurt med frukt och müsli och frön och flingor, drack kaffe, oroade oss över Sveriges bostadsmarknad, undrade hur tusan Stefan Ingves resonerar med sin styrränta, pratade om framtiden och allt vad den innebär i form av studier och jobb och flyttande tillbaks till Sverige och så vidare. Men mest åt vi. När vi var alldeles proppmätta var vi emellertid inte helt redo att skiljas åt, så vi bestämde oss för att gå genom den lilla parken runt hörnet till fotoautomaten på andra sidan. Halvvägs genom parken såg jag dock att det plötsligt dykt upp en fotoautomat utanför parkens restaurang som jag är rätt så säker på inte har stått där förut.


Två remsor fotade vi där, som inte alls såg ut som de från andra automater utan var bredare och blankare. När jag ser bilderna här ovanför undrar jag förresten vad som händer med min hårfärg? Den tycks inte kunna bestämma sig för om den är ljust rödbrun eller mörkbrun eller grådassig.


Såhär glad var jag åt upptäckten av den nya fotoautomaten, och åt hur knäppa vi såg ut på vissa bilder.


Vi gick vidare mot den fotoautomat som vi från början siktat in oss på, för att göra slut på min sista tvåeuro.


Utanför, hör och häpna, blommade ett träd! Så lite vår var det i Berlin även idag. Trots kylan beslutade vi oss för att promenera runt lite. Gick in på bakgårdar och kikade. Hamnade i Mauerpark och gungade samt betraktade graffitiväggen. Besökte en pappersaffär. Smed planer för hur vi ska uttnyttja sista tiden här innan vi åker hem (jag till Stockholm om tolv dagar och de till Göteborg någon månad senare). Det är underligt att leva såhär, utan att egentligen ha någonting särskilt för sig om dagarna. De går som de vill och en gör sitt bästa för att de ska bli någorlunda meningsfulla. Lite skönt ska det faktiskt bli att komma hem till en vardag, om än även ångestfyllt och jobbigt. Jag försöker tänka på hur mycket jag ändå har att komma hem till, och har börjat planera och drömma om min stockholmsvår. Det kommer vara första gången sedan jag gick på dagis som jag inte pluggar.

"Låter inte den här gungan väldigt ledsen?"


carpande av berlinvåren


Idag var det så himla mycket vår. Sådär att alla buskar blev gröna av ren upphetsning. Fontänen i parken är plötsligt fylld med vatten, dammen fylld med svanar och de soliga bänkarna fyllda med folk. Jag begav mig ut i solen så fort jag bara kunde. Packade väskan full med kursböcker och gick till Volkspark Friedrichshain. Tog en liten promenad innan jag hade ro att sätta mig ner. Insåg att jag glömt kameran i all min iver, och fick försöka bevara våren i telefonen och i kroppen istället.


Efter en stund blev det så varmt att jag fick ta av mig jackan. Nästan ofattbart. När jag kom till Berlin låg det snö på marken.


I en timme, kanske två, smuttade jag cappuccino, läste ut en av kursböckerna, antecknade understrykningar, bläddrade igenom vad jag redan läst, blundade mot solen och lyssnade på musikanterna som spelade jazzigt nerifrån svandammen. När mitt bord skuggades av ett träd packade jag ihop och gick hemåt. Pillade lite med en av tentorna, gjorde en macka. Efter en stund gick jag dock ut igen för att hinna njuta av den sjunkande solen.

Såhär fina var de solbelysta fasaderna. Vet inte om Berlin varit såhär vackert sedan jag kom? Luften bar liksom på en välvilja. Hemma igen lyssnade jag på ett radioprogram, lagade middag och facetimade med mamma. Nu ska jag snart borsta tänderna och krypa ner i sängen framför ett avsnitt av Poirot. I morgon ska jag äta frukostbuffé med Linnea och Isabelle och jag längtar redan.

en bra berlintisdag

God morgon! Idag vaknade jag till min förtjustning utvilad klockn nio, och skådade en blå himmel utanför fönstret. Mina planer för dagen är att yoga, gå ut i solen samt läsa kurslitteratur, sedan får vi se. Än så länge har jag i alla fall en bra känsla i kroppen, sådär som en får när det är vårigt ute och saker och ting börjar falla lite på plats inombords.
 
Som jag sa så hängde jag med Elsa igår. Vi möttes upp i en stökig korsning och gick till ett café hon hittat som serverade veganska bakverk. Där köpte vi varsin kaffe och delade på en chokladkaka. Det är härligt när en hänger med någon som funnits i utkanten av ens liv i flera år och inser att en klickar hur bra som helst. Tråkigt nog åker hon hem från Berlin redan idag.


Vi satt länge och pratade om alltifrån fester som vi båda varit på i högstadiet och början av gymnasiet (när folk fortfarande hade hemmafester) till konstiga dejter. När klockan närmade sig fem behövde jag åka hem och plugga en stund, men vi beslutade oss för att ses igen på kvällen och äta middag tillsammans!


Så jag gick hem och satte mig framför den största kursboken. Och försökte se naturlig ut framför självutlösaren, hejhopp. Sedan smsade jag Elsa och föreslog att hon skulle komma över och äta pasta med tomatsås, för jag hade köpt ett kilo spaghetti på Lidl för rabatterat pris. Lyckades förresten åstadkomma en av mina bästa tomatsåser någonsin, det ni. Strax efter åtta plingade hon på dörren och vi satt till klockan halv tolv och pratade och skrattade så att vi nästan grät. Bra dag.


nu bor jag själv

Igår åkte Savannah hem till Sverige igen. Efter att ha ätit avskedsmiddag och druckit varsin sketabillig cocktail följde jag henne till Alexanderplatz och vinkade hejdå vid tåget. Nu bor jag själv här i en halv månad innan även jag beger mig hem mot verkliga livet.
 
Den här förmiddagen har jag verkligen inte uträttat mycket, men snart ska jag ta mig till en närliggande park och promenera. Senare idag ska jag möta upp Elsa för att fika. Vi har gemensamma vänner hemma i Stockholm och har stött på varandra vid olika tillfällen men aldrig riktigt umgåtts, så det ska bli kul. Lite plugg ska jag försöka klämma in idag också, men en sak i taget.

sketagod tofuburgare


Ebba är och hälsar på över helgen, och eftersom Linnea och Isabelle också har finbesök så hade vi bestämt att vi skulle äta middag tillsammans allihop. Strax efter åtta infann vi oss på Si An, en vietnamesisk restaurang i Prenzlauer Berg.

Såhär fint var det i taket!


Jag beställde en tofuburgare och hujedamig vad god den var! Fylld till bredden med picklade grönsaker, färsk mango och goda såser.


Vi satt länge och pratade om meditationsläger där en inte får kommunicera med någon i en vecka, resor, framtidsplaner och icke-planer, studier, Berlin, maten vi åt och annat som en pratar om. När vi var mätta och belåtna gick vi till en bar i närheten.


Där drack vi ganska äckligt vin och pratade vidare. Jag kände så småningom hur både kropp och själ började säga åt mig att gå hem och lägga mig, så när de andra begav sig mot nästa bar promenerade jag hemåt och kröp ner i sängen.


frukost och tacos och cappuccino

Den senaste veckan har varit jättejobbig. Kanske en av de värsta i mitt liv om jag ska tillåta mig att vara dramatisk. Det är en hop olika saker som samarbetat för att försätta mig i ett tillstånd av konstant ångest. Det är i alla fall inte vad jag vill fokusera på nu, så låt oss titta lite på vad den senaste veckan bestått av utöver dåligheter.


Jag vaknar tidigare än vad jag vanligtvis gör, förmodligen för att det blir så ljust i rummet. Drar undan den provisoriska gardinen och glor lite på himlen och husen. Kanske gör en kopp te och sätter mig och pluggar en stund i sängen innan jag tar tag i själva uppstigandet.


Jag har aldrig förr uppskattat frukost så mycket som jag gjort under den här berlinvistelsen. Såhär har majoriteten av mina frukostar sett ut, med några små variationer. Jag tycks ha hamnat i ett rostmacksmissbruk.


En kväll åkte jag och Savannah till Schöneberg för att äta tacos hemma hos Isabelle och Linnea. Vi länsade alla skålar till det sista majskornet och slog oss sedan ner i deras säng för att fylla eventuella tomrum i magen med glass, frukt och choklad medan en mjuk katt strök omkring i rummet. Det var en riktigt fin kväll.


Igår var det sol och jag bestämde mig för att jag behövde ta tillvara på den, allt jobbigt till trots, eller kanske mycket just på grund av allt jobbigt. Så jag begav mig till parken i Friedrichshain. Där blommade krokus och blommor som jag inte vet namnet på, och en tant satt på en bänk i solen och löste korsord.

Själv styrde jag stegen till det lilla huset med uteservering.


Köpte en cappuccino och läste. För det är någonting som jag faktiskt mår bra av. Att läsa i solen. Försvinna in i en bok och känna våren på huden. För våren är här. Och det är en bra sak.


mars och bra saker

Nu är det mars och vår åtminstone i kalendern. Litegrann även i Berlin faktiskt. Idag var det sol och jag har förutom att gå på museum och opluggat ätit en utsökt tofuburgare i en gammal stationsbyggnad samt fått en filmkamera upptryckt i ansiktet när jag köpte varm choklad på turkiska marknaden i Kreuzberg.
 
 
Här kommer lite vårfir i form av...
 
 
... några bra låtar jag lyssnar intensivt på för tillfället:
 
Color Him Father - Linda Martell
Delone - Sacri Cuori
God Knows (You Gotta Give To Get) - El Perro Del Mar
Papaya - Tenniscoats
Nation - Laleh
Gennesarets sjö - Kjell Höglund
 
... några bra program på svtplay:
 
Liv och Horace i Europa
Liv Strömquist och Horace Engdal ger sig ut på en bildningsresa genom Europa. Horace tar upp lite för mycket av taltiden i början, men det blir bättre!
Ted Gärdestad - för kärlekens skull
Dokumentär och Ted Gärdestad kort och gott. Himla fin och sorglig.
Vänligen Lars Lerin
Lars Lerin är på jakt efter en vän och träffar följaktligen lite olika människor och pratar om liv och död och sånt.
 
... och några fina filmer jag sett på sistone:
 
Mistress America
Frances Ha
What If
Min granne Totoro (och nej jag hade inte sett den tidigare, no judgement please)

RSS 2.0