rödbetsburgare med potatisstavar och dippHäromdagen gjorde jag en alldeles fantastisk vegoburgare till middag. Sådär att jag undrade hur jag lyckats åstadkomma någonting så gott. Det började med att jag hittade en ensam rödbetsbiff i frysen, som jag gjorde efter Green Kitchen Stories' recept någon gång i december. Jag vill minnas att det var ett helvete eftersom vi inte har någon matberedare, men nu i efterhand känns det ändå som att det var värt det. För att jag ska kunna göra om detta mästerverk, och för att ni också ska kunna uppleva denna sensation, återger jag härmed hur jag bar mig åt.
 
För burgaren:
Green Kitchen Stories' rödbetsbiff (förslagsvis lagad i förväg)
Gott hamburgerbröd, förslagsvis Max' friscobröd
Gullök
Vällagrad ost
Olja att steka i
Svartpeppar
Dressing (se nedan)
 
För potatisen:
Potatis
Salt
Olja
 
För dippen/dressingen:
Filmjölk
Majonnäs
Vitlök
Tryffelolja
Olivolja
Salt
 

Instruktion:
Sätt på ugnen på 225 grader. Skrubba potatisen och skär den i stavar. Lägg i rikligt med olja i en ugnssäker form och blanda ihop tillsammans med salt. Sätt in i ugnen när den är varm, och rör om försiktigt med jämna mellanrum så att potatisen inte fastnar. Var försiktig så att potatisstavarna inte går sönder. De är klara efter ca 35 minuter.

Under tiden:
Hetta upp rikligt med olja i en stekpanna på medelvärme. Skär gullöken i ringar och låt sedan fräsa i oljan. Se till att den inte bränns, utan sakta får färg och blir gyllenbrun. Finhacka vitlöken och låt den få färg i samma panna som gullöken, men blanda inte ihop dem. När gullöken fått fin färg och blivit knaprig kan du lägga den på ett litet fat sålänge.
Gör dippen. Blanda lika delar filmjölk och majonnäs. Tillsätt några droppar tryffelolja och en liten skvätt olivolja. Häll sedan i den gyllenbruna vitlöken tillsammans med oljan från lökpannan.
Nu kan du med fördel värma upp rödbetsburgaren i stekpannan som du använde till löken (men se till att det inte runnit ner olja på undersidan av pannan!). Vänd burgaren efter en stund och lägg på några skivor vällagrad ost.

Värm hamburgerbröden i ugnen så att de är klara samtidigt som potatisen.

Bre lite av dippen på brödet, lägg på burgaren och den knapriga gullöken. Krydda med lite nymald svartpeppar. Lägg på det övre brödet. Ta en tugga. Doppa potatisstavarna i dippen och ät. Klart!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0