sextiotalströja och lite liv


Det finns inte så mycket att säga, men känner att jag ändå borde säga nånting. Om inte annat för att få visa upp tröjan som mamma rotade fram, som bestemor sydde åt sig själv någon gång på sextiotalet förmodligen.

Dricker kaffe ur min muminmugg. Tar promenader för att dofta på nyregnad hägg och titta in i vackra villaträdgårdar (eller för att ta mig hem till Hanna, eller umgås med Mira). Läser i väntan på tunnelbanan iförd en tunn kappa istället för min rock. Tittar på kanske lite för många avsnitt av Mad Men. Försöker planera framtiden i min nyinköpta filofax. Hänger med vänner och gör ingenting särskilt. Sover alldeles för länge, men vaknar vid fyratiden nästan varje natt så är trött ändå. Är i skolan nu och då, ganska vilset för det känns som om jag inte har någonting där att göra längre.

drinkar och sällskapsspel

I lördags kväll tog jag bussen hem till Johan för att dricka drinkar med honom, Maja och Hanna. Läste Modiano på vägen dit, med den mynta- och äppeljuicefyllda icakassen tryggt placerad på sätet bredvid. Jag som läser långsamt i vanliga fall verkligen sniglar mig över boksidorna, så det är kanske tur att Lilla Smycket är mer som än lång novell än en roman.


Hanna, som förmodligen ska jobba som bartender inom en snar framtid, övade lite.

På dagen hade jag och Hanna varit på Konserthuset och lyssnat på Sagas Orchestral Fantasy Music. SÅ HIMLA BRA. I två timmar och trettio minuter satt vi och gapade med gåshud medan orkestern spelade soundtracks från Lord of the Rings, Harry Potter, Narnia, musik från Skyrim och en massa annat som gjorde att det kändes som om en skulle smälta och rinna ner under stolarna längs det sluttande golvet och sluta som en pöl framför scenen. Såhär såg vi ut när vi skulle berätta för Maja och Johan om upplevelsen.


Sedan satt vi och spelade alias tills det var dags att ta bussen hem igen. Jag och Hanna hann ta fel väg två gånger innan vi hittade rätt, och då var det passande nog en minut kvar till bussen så jag slapp stå och vänta i den kyliga vårkvällen.

ack om fler dagar vore som denna


En dag som denna, med nästan tjugo grader och sol, kan en inte sitta inne och plugga hur välbehövligt det än är. Efter att lite tafatt ha övat på ett tal och googlat scientologi åkte jag således in till stan för att picknicka med Hanna. Vi köpte bröd, philadelphia, jordgubbar, smoothie och havremjölk med chokladsmak på våra matkort. Bäst att utnyttja dem medan vi kan, liksom. Inte ens en månad kvar nu tills tiden för matkort är föbi för alltid.

Jag hade nästan glömt bort hur riktigt goda jordgubbar smakar efter en vinter med enkom frysta jordgubbar från förra sommaren. Solen värmde våra armar och våra ansikten och gjorde att Vitabergsparken nästan lyste i sin grönska. Som alltid när tillvaron ter sig drömsk blev jag helt förundrad av Stockholms magnificens. Tänker att det faktum jag bor och är uppväxt i den här staden gör att de här platserna är så gott som mina.


mösspåtagning

Igår var det den sista april 2015 och mösspåtagning. Klockan nio på morgonen stod jag i ljushallen omgiven av vänner och mimade någonting om studentens lyckliga dar, tog på mig studentmössan och undrade hur jag hamnade här i tiden.

Solen välkomnade oss ute på skolgården, och Maja vara lika babe som vanligt. Hon, jag, Palle, Hanna, Bea och Tove bestämde oss för att åka till String och äta frukost. Hela dagen stod till vårt förfogande och uteserveringarna öppnade inte förrän klockan elva. Dessutom hade jag inte druckit något kaffe på morgonen.

Vi beställde varsin 65-kronorsfrukost och satt sedan och sörplade på vårt te/kaffe, drack färkpressad apelsinjos med sugrör och tuggade på surdegstoast. Pratade skit så som en gör när tillvaron ter sig bekymmersfri. Palle lämnade oss för att dricka öl och försöka ta sig in på Josefinas där alla Stockholms studenter tycktes planerat att spendera dagen. Vi andra föredrog däremot att hålla oss på Södermalm, där köerna förhoppningsvis inte skulle ringla sig två timmar långa, och vi skulle vara något så när skyddade från blåsten.


Klockan elva när vi var mätta på surdegstoast slog vi oss ner i det bästa hörnet på Medis Kök & Bar, innan uteserveringen hunnit fyllas med vita mössor och brölande unga män som skrålade bira bira bira BÄRS BÄRS BÄRS. Där skulle vi komma att sitta tills klockan var närmare fem. Någon gång runt ett köpte vi lunch på Södermanna som vi tuggade i oss i solskenet på medis, med wrapsås droppandes ner på stenplattorna, innan vi återtog vårt vin- öl- och coladrickande i soffan. Saka och några i hans klass trängde ihop sig med oss innan deras mösspåtagning skulle äga rum vid tvåtiden. Fabbe kom och slöt sig till vårt sällskap efter att ha sett kön till Josefinas. Johan dök upp, och Joel med en klasskompis.

Med hettande ansikte efter så många timmar i solen åkte jag och Tove hem till mig för att vila en stund innan vi skulle till Savannah för att grilla. Tråkigt nog piggnade vi aldrig riktigt till, och innan det blev särskilt sent lämnade vi grillfesten. Jag virade in mig i filtar och tittade på ett avsnitt Poirot i sängen innan jag la mig för att sova efter en underbar mösspåtagning.

RSS 2.0