att göra istället för att tänka på vintern

Hej vänner. Nu när landet är mer eller mindre inpackat i snö och slask och morgnarna känns tidigare än vanligt kan en behöva eskapera lite. Här kommer därför en liten lista på filmer, serier och annat som jag flytt in i under vintern. (Klicka på bilderna för att komma till deras källor)
 
Ida

I förrgår tittade jag på denna. En polsk film från 2013, och något av det vackraste jag sett. Den är helt i svartvitt och makalös rent bildmässigt. Det visella står i fokus genom hela filmen, som har väldigt få repliker och ingen bakgrundsmusik. Filmen utspelar sig i 60-talets Polen och handlar om en flicka, Ida, som vuxit upp i kloster efter att hennes föräldrar dödats under förintelsen. Innan hon ska svära trohet till Gud och bli nunna åker hon och hälsar på sin moster som hon aldrig träffat. Mostern lever ett utsvävande och ganska destruktivt liv, men tillsammans åker de för att ta reda på vad som hänt med Idas föräldrar.
 
Downton Abbey
 
Jag har, långt senare än alla andra, gått och förälskat mig i Downton Abbey. För er som inte vet kretsar serien kring en aristokratisk familj i England i början av 1900-talet. Maggie Smiths karaktär slänger ur sig fantastiska citat mest hela tiden och miljöerna är o så formidabla. Bara det att se hur kläder och frisyrer förändras genom åren som porträtteras gör serien värd att se. Så himla mysig, och tre säsonger in har jag både skrattat högt och gråtit.
 
J.K. Rowling - Harry Potter and Me
 
Det här är en jättefin dokumentär om J.K. Rowling som jag ramlade över på youtube för ett tag sedan. Jag fick så mycket magvrid att det är inte klokt. Gifen är inte därifrån, men den får duga.
 
nittiotalistnostalgi.tumblr.com
 
I all min framtidspanik finner jag tröst i att minnas barndomen, så ni kan ju bara föreställa er min lycka när jag ramlade in på denna tumblr. Den är en enda fest av gamla julkalendrar, barnprogram och böcker som får det att snörpa i hjärtat. Kombinerat med youtube för att söka upp sådant en påminns om kan en hel januarikväll försvinna hux flux.
 
Badrumsjazz
 
Slutligen har vi min jazzspellista som gör vilken grå dag som helst lite vackrare. Första låten i listan, Take Five med Dave Brubeck och av Paul Desmond, är en av de finaste jag vet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0