kvällen på östermalmI fredags åkte jag in till Östermalm, som ni vet. Först kikade jag förbi mamma, pappa, Thomas och Lotta på Bierhaus där de skulle äta middag. Jag däremot skulle äta middag hos Gnem på Karlavägen.


Därför mötte jag snart upp denna donna, min käre Mira, på coop för att handla ingredienser till pasta och tomatsås.

Och så lagade vi maten, som blev utsökt, och åt. Sedan blandade Gnem drinkar och vi satte oss för att spela monopol. Vi hann dock inte spela klart innan fler började droppa in. Jag anser i alla fall att jag ledde, men Gnem tyckte att han låg bäst till.

Bea slöt sig till vårt sällskap.

Tove och Lisa likaså. Det var så mörkt att det var nästintill omöjligt att ta skarpa bilder, så förlåt Lisa för ditt suddiga ansikte.

Mathilda var där också. Vi drack vin, lekte lekar, pratade, lyssnade på musik och hade det allmänt rätt bra.


Dessa tre herrar - Tom, John och Elias - var också med. Här är John och Elias mitt inne i ett chackparti och Tom sitter och suckar varje gång någon gör någonting dumt.

Senare på natten gick några ut och köpte hem donkenmat.

jag lever och det är ju alltid något

Jag har haft en pisshelg (bortsett från i fredags) och mår fortfarande rätt dåligt, men lever i alla fall och det är ju alltid något. Planerar att ägna resten av dagen åt Sagan om ringen-tittande och hoppas att jag mår bättre imorgon. Bilder från i fredags kommer när jag återfått någon form av välmående. Puss.

innan jag styr stegen mot östermalm

Nu är det fredag, hörni! Det var på tiden. Jag ska snart styra mina steg mot Östermalm (japp, ni läste rätt), men planerar att ta en liten tupplur innan dess. Ser ni förresten hur långt mitt hår har blivit?! Vet inte om det varit så långt sedan i åttan. Hoppas ni får en förträfflig helg, puss.

att göra istället för att tänka på vintern

Hej vänner. Nu när landet är mer eller mindre inpackat i snö och slask och morgnarna känns tidigare än vanligt kan en behöva eskapera lite. Här kommer därför en liten lista på filmer, serier och annat som jag flytt in i under vintern. (Klicka på bilderna för att komma till deras källor)
 
Ida

I förrgår tittade jag på denna. En polsk film från 2013, och något av det vackraste jag sett. Den är helt i svartvitt och makalös rent bildmässigt. Det visella står i fokus genom hela filmen, som har väldigt få repliker och ingen bakgrundsmusik. Filmen utspelar sig i 60-talets Polen och handlar om en flicka, Ida, som vuxit upp i kloster efter att hennes föräldrar dödats under förintelsen. Innan hon ska svära trohet till Gud och bli nunna åker hon och hälsar på sin moster som hon aldrig träffat. Mostern lever ett utsvävande och ganska destruktivt liv, men tillsammans åker de för att ta reda på vad som hänt med Idas föräldrar.
 
Downton Abbey
 
Jag har, långt senare än alla andra, gått och förälskat mig i Downton Abbey. För er som inte vet kretsar serien kring en aristokratisk familj i England i början av 1900-talet. Maggie Smiths karaktär slänger ur sig fantastiska citat mest hela tiden och miljöerna är o så formidabla. Bara det att se hur kläder och frisyrer förändras genom åren som porträtteras gör serien värd att se. Så himla mysig, och tre säsonger in har jag både skrattat högt och gråtit.
 
J.K. Rowling - Harry Potter and Me
 
Det här är en jättefin dokumentär om J.K. Rowling som jag ramlade över på youtube för ett tag sedan. Jag fick så mycket magvrid att det är inte klokt. Gifen är inte därifrån, men den får duga.
 
nittiotalistnostalgi.tumblr.com
 
I all min framtidspanik finner jag tröst i att minnas barndomen, så ni kan ju bara föreställa er min lycka när jag ramlade in på denna tumblr. Den är en enda fest av gamla julkalendrar, barnprogram och böcker som får det att snörpa i hjärtat. Kombinerat med youtube för att söka upp sådant en påminns om kan en hel januarikväll försvinna hux flux.
 
Badrumsjazz
 
Slutligen har vi min jazzspellista som gör vilken grå dag som helst lite vackrare. Första låten i listan, Take Five med Dave Brubeck och av Paul Desmond, är en av de finaste jag vet.

från mobilen halvvägs genom januari

Nu är vi snart halvvägs genom januari och jag trivs med tvåtusenfemton. Innan skolan började hann jag med både fikor och fester, som ni ju vet, och även om jag inte tagit med mig kameran särskilt mycket har lite dokumenterats med min telefon. En fika på Louie Louie med Elias, John och Gnem, till exempel, och Mathildas födelsedagsfest.


Sista terminen i gymnasiet började och jag har gått runt i skolan med morfars rock och stor halsduk för att inte förfrysa. Både kropp och huvud är bortdomnade av sömnbrist, men människorna omkring mig gör dagarna möjliga att genomleva ändå. Panik rörande hur sjutton jag ska klara av den här terminen har dock börjat infinna sig och stör den annars ganska trevliga tillvaron.

I lördags åkte jag, pappa och mamma till Moderna Muséet för att titta på utställningen Skulptur efter skulptur. Vi tyckte om den allihop. När vi skulle hem var det plötsligt snöstorm och vi var alldeles blöta när vi kom innanför dörren. Nåväl.

På söndagseftermiddagen var jag på Louie Louie igen, denna gång för att skriva med Maja och Palle! Vi tänker försöka upprätthålla en tradition att skriva med jämna mellanrum på lite olika caféer för att sedan utse det bästa. Bra grej.


En annan tradition som förhoppningsvis håller i sig är att ta en söndagsöl (eller ett glas vin för min del tills jag eventuellt lär mig tycka att öl är gott) varannan vecka med några av de som börjar sent på måndagar. Igår var vi Lisa, Mathilda, Hanna, Joel och även Tove som kom direkt till Dovas från tåget hem från Linköping.

Puss.

om fikor och fester


Året har hittills bestått nästan uteslutande av umgänge i form av fikor och fester, men kameran har jag för det mesta lämnat hemma. Jag tänker att det kan vara bra att, som omväxling, bara vara närvarande i mig själv utan att behöva fota allt. Leva lite mer i nuet, så att säga. Samtidigt vill jag ju så gärna ha allt dokumenterat någon annan stans än bara i mitt huvud. Svår balansgång det där, vi får se hur det blir. Jag har i alla fall hunnit med att fika med John, Elias och Gnem, provat ut ett skrivcafé med Maja och Palle och suttit där i några timmar och pratat och skrivit, ätit pasta hos Maja och gått på "djungelparty" hos Mira utklädd till djungelvrål. Allt detta på samma dag, faktiskt. Dessutom drack jag varm choklad på nya espresso house i götgatsbacken med Savannah och Ebba i förrgår kväll, och sällan skrattar jag så mycket som när jag umgås med dem.

Igår hade jag i alla fall med mig kameran när jag träffade Astrid på en fika. Det var på tiden att vi sågs efter att ha skjutit upp fikan vid ett flertal tillfällen av olika anledningar. Att sitta och prata över kaffe och i hennes fall en otroligt vacker bulle var hur mysigt som helst, och hon är ju för fin den kvinnan. Fiket Gildas går inte heller av för hackor.

Sedan begav jag mig hemåt och Mira och Bea kom över. Vi åt, pratade, tittade på Historieätarna och försökte lära oss att dansa "the hustle" med hjälp av Tony Irving, Lotta Lundgren och Erik Haag. Vid niotiden gick vi över till Mathilda som hade 19-årsfest och då lämnades kameran återigen hemma. Natten bestod i alla fall av umgänge med en väldig massa härliga människor och tårtätande. På morgonen var det bara jag, Lisa, Tove, Gnem och John kvar och vi åt mackor i Mathildas kök, skrattade så att vi grät och städade undan. Strax efter fem var jag hemma, men så pigg och glad att jag inte somnade förrän runt sex.

I morgon ska jag upp bara tjugo minuter efter att jag somnade idag, så vi får se hur den dagen går. Överlag känns det ganska bra att skolan börjar igen. Nu innan den börjat, åtminstone.

från götgatan till övergivna hus och leriga stigar


Årets första dag såg det ut såhär på Götgatan. Äckelvädret gjorde dock inte mig någonting. Jag sov länge, pysslade runt litegrann hemma och åkte sedan för att ta en kaffe med Hanna.


Vilket sätt kan vara bättre att starta ett år på än att fika? Vi pratade om tiden som ligger framför oss, med gymnasiets sista termin, studenten, och sedan något okänt vadsomhelst. Så pratade vi lite om livet i allmänhet, så som det blir.

Idag däremot åkte jag till Tove i Haninge. Hon skulle fota Maja och jag agerade fotoassistent och sällskap bland övergivna hus och leriga stigar.


Jag kände mig ganska sunkig som sovit alldeles för lite och förgäves försökt få ordning på mitt smutsiga hår. Hur som helst hade jag morfars gamla rock på mig så det gjorde inte så mycket.

När våra näsor var röda och öronen blå gick vi in och drack te i Toves kök samt åt upp julgodisrester. Pang poff blev det mörkt och jag åkte så småningom hem och lagade soppa till middag. Nu planerar jag att spendera kvällen framför en film. Puss!

prestigelöst och mentalt friktionsfritt

Gott nytt år kära ni. Min nyårsafton var hur fin som helst, och så befriande prestigelös. Att det är tvåtusenfemton känns inte konstigt över huvud taget, och jag känner ett enormt välbehag över att ha firat in året så som jag gjorde. Jag har en tendens att bygga upp en ångest inför nyår, som både gör kvällen till något som skaver och nyårsdagen till en vemodsgrop. Den här årsövergången har dock varit nästintill mentalt friktionsfri.


Jag åt middag hos Majas kompis Olivia. Vi var fem stycken som lagade mat, lyssnade på nostalgisk musik och åt trerätters: Jag, Maja, Olivia, Myrna och Agnes. Efter maten kom även Hanna och Johan.


Till förrätt gjorde vi en fetaosthistoria i ugn som jag hittat genom att googla "enkla förrätter". Sedan åt vi hemgjord falafel som vi glömt salta, med grönsaker, tsatsiki, hummus och tortillas. Som om det inte var nog fyllde vi sedan vartenda tomrum som fanns kvar i magen med marängsviss (något en äter allt för sällan!) och hemgjord chokladsås.

Vid tolv gick vi upp på taket och andades dimma och krutrök en stund. Sedan satt vi och spelade brädspel resten av kvällen. Drack te och cider. Åt chips. Jag kom inte ens sist i spelet, utan på andra plats.


RSS 2.0