spindelnät i motljusMorgnarna blåser en i nacken och i botten av min tygpåse ligger ett par noppriga fingervantar. Samtigt tycks solen inte vilja sluta värma ens ögonlock. Några träd har börjat skifta färg, men fortfarande är världen förvånansvärt grön. Jag försöker ta vara på årstiden innan den byts ut mot gråfuktighet och spenderade därför gårdagseftermiddagen i skogen. Pillade på tappra blåbär, betraktade spindelnät i motljus och trampade längs bruna stigar.

Å ena sidan är allt överväldigande vackert. Å andra sidan kan jag känna hur ett mörker är påväg att omsluta både Stockholm och mig. Mina tidigaste morgnar är becksvarta och snart också mina senare eftermiddagar. Tankarna börjar vandra ödsligare marker och jag njuter av det till hälften men fruktar också sinnestillståndet som åtföljer dem. Hösten alltså.


lite om en fredag och en artonårsfest

Igår var det fredag igen och precis som alla andra fredagar förstod jag inte vart veckans dagar tagit vägen. Jag tog sovmorgon och mötte sedan upp Amanda i Slussen för att äta långlunch på Hermans. Solen sken och det var inte för kallt, trots att vattnet krusades ganska mycket och luggen fladdrade. Vi hade tänkt plugga sociologi men ägnade istället timmarna åt givande samtal över mat och kaffe. Promenerade till Gullmarsplan genom de finaste gatorna och över blåsig skanstullsbro för att ha ett prov och en filosofilektion. Sedan var det helg och jag åkte till Lisa för att peppa fest. Emma från vår högstadieklass skulle nämligen fira att hon fyllt 18! På medis mötte vi upp Hanna, Zack och deras kompis och begav oss hem till Emma för att dansa och prata bort natten. Många från högstadiet var där liksom en massa nytt trevligt folk - bästa kombinationen.


Zack och Lisa utnyttjade att köket plötsligt fylldes av utrymme istället för människor.


Tre favoriter, en okänd människa med läskig min och jag.


har ni råd att inte äta ost


Väldigt mycket längtar jag efter att flytta hemifrån. Jag vill få plats med den vackra soffan som i nuläget står i källarförrådet. Jag vill kunna bjuda över folk på vin när som helst. Jag vill kunna väsnas på morgonen.
 
Men jag lär ju bo här hemma ett tag till, så det är lika bra att ha det hemtrevligt. Nu har jag kopplat in vår gamla vinylspelare till bestefars gamla högtalare och förstärkare och kan lyssna på min musik ifred. Kluddade även upp två av mina finaste vykort på väggen. Det är inte så hemskt att sitta här inne i min sköna fåtölj och läsa om Max Weber, Karl Marx och Émile Durkheim. Inte heller är det fruktansvärt att skriva om religionens betydelse framför fönstret när hösten virvlar omkring utanför. På tal om höst virade jag idag in mig i min mormors gamla 60-talskappa och gömde händerna i fingervantar för att överleva temperaturen. Ack.


en måndag

Alltså vädret. Klädde mig i pappas svarta regnrock imorse och såg mest ut som ett tält, alternativt en Mårra. Lisa och jag ägnade eftermiddagen åt att dricka mängder med te och försöka plugga medan träden utanför fönstret nästan låg vågrätt mot marken av vinden. Vid femtiden kom Sara och Mathilda. Vi pratade, lagade middag och låg i min säng och myste, så som en bör göra när hösten gör intåg.


pappas dag

Såhär såg jag ut imorse efter att ha tagit en treo för att orka med dagen. Lyckades dra på mig feber igen torsdag kväll så fick ligga hemma hela helgen och titta Twin Peaks. Helt okej faktiskt. Idag behövde jag dock vara pigg, för vi skulle fira pappas 40-årsdag (nästan ett år i efterskott).Vi tog färjan till Djurgården. Det var sjukt varmt så jag var tvungen att ta av mig jackan.


Vi skulle nämligen hit, till Nordiska Museet! De har alltid massa fina utställningar, till exempel en uppbyggd "folkhemslägenhet" och en om hur hem sett ut i Sverige de senaste 400 åren.

Sedan promenerade vi vidare längst vattnet i duggregn och havsdoft. Lagom till att det började blixtra var vi framme vid Grand Hotel för afternoon tea!

Men först champagne.


människorna jag hittade ace och blev kompis med

Hej! Insåg att jag varit så mitt uppe i mitt liv - fyllt med studier, hen-partys och härliga människor - att jag totalt glömt bort att dokumentera. Idag tog jag i alla fall med mig kameran när jag åt middag hos Savannah tillsammans med Ebba. Dessa, alldeles underbara, människor hittade jag (tro det eller ej) på klubben Ace. Ebba och Savannah är dock barndomsvänner, så det är bara jag som myglat mig in i deras umgänge. Vi bor bekvämt nära varandra och Savannah har ett eget hus. Och vilket hus sedan, det hamnar tveklöst på topp fem-listan på trevligaste bostäder jag varit i.


Vi åt som sagt middag, men kanske viktigast av allt åt vi godis. Ebba och Savannah har gått ut gymnasiet båda två och det var som om det märktes på godispåsen. Deras godisval var mycket vuxnare än mitt som nu kan skåda överst i skålen.

Savannah lagade en utsökt thaigryta och sedan satt vi längelänge och pratade och skrattade så att vi grät (jag åtminstone). Här har jag funnit två människor som lyssnar på både jazz och Lisa Ekdahl, hur bra är inte det?

Slutligen drack vi te, men eftersom jag börjar halv nio imorgon var jag tvungen att åka hem efter andra koppen. Det var så mörkt att jag började fundera på att införskaffa reflexer.

måndagstankar

Måndag och mitt huvud översvämmas av tankar på sådant jag vill göra. Helst vill jag göra det nu nu nu. Det är en gröt av någon diffus önskan om att bo i kollektiv, åka utomlands, litteratur, författande, flytta-hemifrån och mindre greppbara saker. Verkligheten är mer trasig-diskmaskin (därav baljan på diskbänken), försök att inte stressa upp sig över betyg, smutsigt hår, oproduktivitet, start radio-funktionen på spotify och trasiga strumpor. Idag har jag förtidsröstat, druckit kopiöst med kaffe och haft en svenskalektion.

engelskahäften och religionsanteckningar


Efter en finfin helg var det dags för lite söndagsplugg. Lisa och jag slog oss ner vid ett bord på String, köpte kaffe och plockade fram engelskahäften och religionsanteckningar. Hann såklart med lite icke-studierelaterade samtal också innan Lisa behövde gå för att träna med sin syster. Då passade jag på att skriva lite. Är så himla glad att jag bytte kurs till skrivande.


2 minuter och 46 sekunder berlin


de senaste två veckorna


Livet har börjat komma igång igen. De senaste två veckorna har varit fyllda med fikor så som sig bör. Jag har även hunnit ta vara på de fortfarande ganska varma kvällarna, och suttit på uteserveringar där jag spenderat resterna av berlinpengarna på vin. Tove M bjöd mig på brunch på String i lördags (och jag åt eventuellt lite för mycket pannkakor) och i fredags grillade klassen. Vi byggde ett provisoriskt partytält av presenning och silvertejp, åt marchmallows och dansade under stjärnorna. Idag ordnade jag även mina kurser så som jag vill ha dem, och kommer nu att läsa 100 poäng skrivande. Hittills har jag alltså haft det ganska bra.

RSS 2.0