två böcker jag tycker att ni borde läsa


Ett av alla underbara ting som hör sommarlovet till är bokläsande. Av de böcker jag läst på sista tiden är det två som jag tyckte om lite extra, och jag tycker att ni kan ta och läsa dem. Nämligen Bonjour Tristesse av Françoise Sagan och Vågorna av Virginia Woolf.


Tro det eller ej, men Françoise Sagan var bara 18 år när hon skrev den här boken. Den gavs ut i Paris 1954 och bara det gör den ju lite extra attraktiv tycker jag. Vad jag älskade mest med den var dock all idyll som ändå inte blev för pretentiös. Huvudpersonen är 17-åriga Cécile som spenderar sommaren på franska rivieran med sin pappa och hans älskarinna. Plötsligt kommer den eleganta kvinnan Anne in i bilden och hotar deras bekymmerslösa bohemliv. Cécile påstår sig inte vara intelligent, men utövar den mest fantastiska självrannsakan. Med tanke på att boken gavs ut och utspelar sig på 50-talet är det beundransvärt hur huvudpersonen är mån om sin frihet och likt sin far snarare vill ha älskare än slå sig till ro.


Läs!


Den här boken kändes mer som poesi än prosa. Framförallt är det faktiskt språket och formen som gör boken. Varje del inleds med en hejdundrande miljöbeskrivning, var gång längre fram på dagen tills hela förloppet från gryning till skymning avverkats. Resten av boken är skriven i monologer förda av Susan, Rhoda, Jinny, Bernard, Louis och Neville i olika stadier av livet. Otroligt vackert. Funderingar kring identitet och åldrande är återkommande, liksom referenserna till havet och vågorna. Jag ville aldrig att boken skulle ta slut!
 

Språket <3

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0