om tvåtusenfjorton

I slutet av 2013 skrev jag i min dagbok
"Jag har inga särskilda planer eller förväntningar inför nästa år faktiskt. Vet inte om jag är uppgiven eller tillfreds. Eller om jag bara förstått att ett nytt år egentligen inte innebär någon annan skillnad än att sista siffran i året byts ut."

2014 börjar nu lida mot sitt slut, och trots att jag gjort en väldans massa saker är det som om året glider mig ur händerna när jag försöker tänka tillbaka på det. Jag hade en liten tanke, i början av året, att jag skulle se till att skriva lite mer. I och med att jag började läsa skrivande som individuellt val blev det så automatiskt, och dagboken jag hade sedan slutet av 2013 skrev jag ut. Med hjälp av den ska jag nu försöka mig på en liten årssummering. Jag skriver det här i textredigeraren på datorn, och bara kanske publicerar jag det på bloggen sedan.

Året började med att jag mådde ganska uselt psykiskt. För att förleda tankarna från sig själva var jag och demonstrerade för en samtyckeslag, firade Mathildas artonårsdag och fikade mest hela tiden. Jag använde Café String som pluggställe och skrev
"Det var väldigt fullt på String, till och med på nedervåningen, men jag lyckades norpa åt mig en plats i fönstret. Där satt jag med en kopp kaffe, en chokladboll och en hög utskrivna artiklar. Penna i handen och böjd över bordet, redo att göra understrykningar eller skriva (ofta arga) kommentarer i marginalerna. Trots att jag är helt fucked up på många sätt just nu kände jag då jag satt där att här är i alla fall en plats där jag mår bra."

Sen kom våren och den var fylld av fester och jag kände hur livet kom tillbaka till kroppen. För första gången på vad som kändes som väldigt länge mådde jag, för det mesta, riktigt bra. Pappa och jag påbörjade vår period av politiska småbråk (som pågår än) vilket väl berodde på att ett val närmade sig. Jag säger småbråk, för vi bråkar aldrig på riktigt. Vi blir osams och jag blir arg och han blir arg, sedan när vi lugnat oss pratar vi om något annat.

Jag åkte till Paris med Sara A, vilket var en skön paus från den känslomässiga intrig som plötsligt blivit en del av stockholmsvardagen.
"Jag slutar aldrig förundras över att Paris ser ut såhär på riktigt, och att fransmän franshens faktiskt sitter på uteserveringar och dricker kaffe, röker och läser tidningen. Hela staden är som ett påhitt."

Festerna fortsatte in i försommaren och jag fick sommarlov. Åkte till bestemor och njöt av sol och ensamma promenader.
"När jag blundade och andades in doftade det saltvatten och tång. Hav. Gräset prasslade i vinden och vågorna sköljde in över stranden. En av anledningarna till att jag gillar Virginia Woolf så mycket är att hon lyckats sätta ord på vågornas sätt att vara så att en verkligen känner det."
 
Jag fyllde arton och jobbade en massa. Var på Kentfest. Satt på uteserveringar. Umgicks med folk. Åkte till Haparanda och till Berlin där jag gick och förälskade mig i friheten.

Började trean och drack massa kaffe i solen. Det blev höst och
"Konstant är jag trött av sömnbrist men det till trots har jag det ganska bra. Vadar bland lönnlöv och gömmer händerna i fingervantar. Fikar på String och i Blå Lotus' spådomliga dunkel över ångande lapsang och får liv av matkortskaffe och skrivandelektionerna där jag skriver kravlösa rader av ord i svart."
 
Och nu är det nu. Slutet av året har spenderats mycket på Dovas och på fikor, samt på söderpromenader. Och trots att det är svårt att se att det här året varit, så har det varit rätt så bra.

en jul


I morse rullade bussen in på cityterminalen efter den drygt femton timmar långa resan från Haparanda. För att inte gå ner mig av den sömnbrist som nattbuss medför spenderade jag eftermiddagen med Maja i Årsta. Drack kaffe, promenerade och åt omelett. Men nu måste jag berätta om min jul. Det var tjugo grader kallt och när en gick ut behövde en ha dubbla ylletröjor, tjockjacka, varm mössa, täckbyxor, jeans och strumpbyxor. Mamma sa att jag såg ut som en Tove Jansson-mymla i mormors mössa, morfars jacka och spretigt hår. Jag informerade min mor om att en mymla är någon som ligger runt.


Högre än såhär gick inte solen på himlen. Gryning gick omärkbart över i skymning, och riktigt dag blev det aldrig. Järnvägen används inte längre och är numer skidspår och djurstig. När jag var mindre gick det dock fortfarande godståg och jag var rädd varje gång vi korsade spåret på våra längdskidor.

I minus tjugo blir hår och ögonfransar vita av ens andedräkt. Kinderna blir däremot väldigt röda.


Så småningom julaftonsfixade jag mig lite grann, men håret fortsatte att spreta lite som det ville. Härligt ju. Jag lade tusenbitarspussel, läste, åt mandelfrikadeller och kålsallader och hängde med kär släkt. På kvällen såg det ut såhär utanför mitt sovrumsfönster:


bortglömda försommarbilder

Rotade igenom lite gamla mappar och hittade de här utrensade bilderna från i våras. Joanna fotade mig till en skoluppgift och dessa rensades bort eftersom de var oskarpa och överexponerade, men jag kan inte låta bli att älska dem hejdlöst ändå. Det var en av de allra första riktigt varma dagarna då en tar av sig jackan och ens bleka vinterarmar sakta men säkert börjar anta en gyllenbrun ton. Försommarkänslan är så himla påtaglig i bilderna att min decembermage vrider sig av längtan efter värme.

sjunde december


Det är den sjunde december och jag går mest omkring och försöker att inte se så sunkig ut som jag känner mig. Mitt rum är i förfall, ty skolböcker och papper sprider ut sig på varje ledig yta tillsammans med saker jag inte orkar/hinner plocka undan. En krukväxt dog och har nu ersatts med en murgröna som lovat att rena min luft i utbyte mot regelbunden vattning. Får se om jag lyckas hålla min del av avtalet.
 
Helgen har bestått av
. Middag, vin, Doctor Who, glögg och charader med Mira och Bea
. Lussebullsbakning med mor min
. Fest med några i klassen, som jag dock lämnade tidigare än önskat på grund av ohanterbar trötthet
 
Nu ska jag snart åka in till söder och möta mamma för att dricka glögg hos en av hennes vänner och sedan är det tänkt att jag ska fika med Gnem om jag får tag på honom.
 
Ohoj.

rastlös lista

Jag gör saker om dagarna (tro det eller ej) och hade kunnat dokumentera det ordentligt men jag gör inte det ändå. Gör en liten lista mest för att få skriva av mig trots att jag mest är fylld av icke-inspiration. Här är min plats jag gör vad jag vill.
 
Vad har jag gjort idag?
Jag har varit i skolan och sedan satte jag mig på String för att plugga filosofi och försöka få ihop någonting diktliknande till responstillfället på skrivandekursen i morgon. Efter en stund fick jag sällskap av John som skulle skriva tal. Sara A dök upp och deltog i pluggandet och även Saka droppade in så småningom. Förutom att plugga vetilerade vi vår frustration över den politiska situationen och trots det allmänna kaoset var jag glad att ha så fina människor som dyker upp när jag som bäst behöver dem.
 
Hur ser jag ut för tillfället?
Såhär.
 
Vad känner jag just nu?
Frustration och uppgivenhet orsakat av regeringskris. Vet inte hur det ska kunna bli särskilt bra och får lite panik av tanken på att återigen behöva komma fram till vad jag ska rösta på. Sedan är jag småstressad över skolan där det händer väldigt mycket, men ganska glad ändå någonstans inunder all goja.

Senaste boken jag läste ut:
"En dåre fri" av Beate Grimsrud och den var helt okej men inte den typ av bok jag helst läser. Har en hel hög med böcker jag vill plöja igenom men de får vänta lite till.
 
Senaste låten jag lyssnade på:
Dare Devil av Edda Magnason. Fint album, hennes senaste.
 
Vad ska jag göra i sommar?
Ingen aning. Jag har tagit studenten då och måste ta ansvar för min framtid (eller nåt). Jobba kanske. Åka till Haparanda och Norge för att förtränga verkligheten? Öh.
 
Något som gjorde mig glad igår:
Att jag läste ut ovan nämnd bok och att den slutade ganska fint. Och att min klass var rätt så mysig.
 
Det senaste någon sa till mig:
Pappa sa "Ikke alla sammen" när jag slängde tre fjärrkontroller på honom för att han skulle titta på tv.
 
Senaste smset jag fick:
"Åh fyfan har du sett hur det blir om råttor bor för tätt med varandra?" från John.
 
I morgon ska jag:
Gå upp tidigt, äta havregrynsgröt med banan och blåbär, vara i skolan, ha skrivande (♥) och titta på Jul med Ernst.
 

Puss

hemmafester, plugg, advent med mera

Det tycks ha blivit en liten tradition att här ekar tomt under november, och jag har en känsla av att det kommer fortsätta så fram tills någon gång i vår när ljuset är tillbaka. Jag har i alla fall dokumenterat mitt liv i form av mobilbilder, så här kommer ett par stycken som får sammanfatta den senaste månaden.


1. Emma R hade en spontan festlikanande sak för sådär en månad sedan. Jag stal en bild från Lisas telefon för den var så fin ♥ 2. Lisa i skolan en av alla dagar då all energi gått åt till att försöka minska berget av skoluppgifter som måste göras. 3. En eftermiddag hade jag tid att träffa John och vi satt länge på vårt stammisfik där vi ritade av varandra i gästboken. Sedan tog vi en lång promenad innan jag skyndade mig hem för att se säsongsstarten av Historieätarna! 4. Härlig bild på mig och Fabbe på en maskerad där jag var utklädd till tjock-tv (därav min antenn).


1. Det var första advent och jag, Mathilda och Lisa åkte hem till Sara E för att dricka glögg, julmust och äta stora mängder sötsaker. 2. Den dagen det var som mest novembrigt åt jag och pappa middag på Flippin' Burgers. Deras vegoburgare var stark men god ändå. 3. Jag hittade ett par svarta manchesterbyxor på Myrorna som jag sydde in på min mormorsmors gamla symaskin. Finaste symaskinen som finns ju. 4. Te har jag druckit i mängder medan jag pluggat.

1. Mathilda hade fest en helg och såhär coola var jag och Emma A. Jag var dock väldigt trött och inte mycket gladare än jag ser ut på bilden tyvärr. 2. Dimma som gjorde världen lite mer dramatisk än vanligt. 3. En eftermiddag satt jag och Mathilda på mitt golv och målade med vattenfärger. 4. Måndagen som var igår blev jag uppfångad av dessa i Gullmarsplan och hängde med till Södermanna för att äta middag. Sedan bestämde vi att det var rimligt att ta ett glas vin på Dovas eftersom det var första december.

RSS 2.0